PriceRunner > Foto och Video > Fotoframkallning > Bra att veta

Tips och saker att tänka på för bra resultat vid framkallning

Framkalla hemma eller via butik?

Är det flera bilder som skall framkallas blir det normalt billigare att beställa bilderna via nätet eller i butik.

Många av de butiker som framkallar bilder har utrustning för framkallning som gör det svårt för en vanlig fotoskrivare att erhålla motsvarande resultat. Ofta blir färgerna bättre och bilderna bleknar långsammare om bilderna beställs via butik.

En nackdel med att beställa via nätet är att vissa bilder kan bli beskurna om man inte är uppmärksam.


Hur få en skarp och bra bild?

Det är många faktorer som avgör om kvalitén på en bild blir bra eller ej. Här följer några faktorer:

Hög upplösning

Ha kameran inställd så att bilder tas med hög kvalité och stort antal pixlar. Hur många pixlar en bild skall innehålla för att möjliggöra högsta kvalité beror på flera faktorer, bland annat storleken på papperskopian.

Beroende på vilken butik som framkallar bilderna kan det skifta med vilka antal pixlar man anger för att få högsta kvalitet (ofta kan bra bilder erhållas med lägre antal pixlar än det som anges). Grundregeln är att det är bättre att fotografera med "för hög" upplösning än för lite. Den stora nackdelen med att ta bilder med hög upplösning är att de kräver större minnesutrymme, varför utrymmet på minneskortet fortare tar slut. Hur många pixlar som krävs för att kvalitén skall bli bra anges av en del butiker på deras webb-sidor. För maximal kvalité anger exempelvis vissa tillverkare runt 2,5 megapixel för en bild på 11 x 15 cm men att kvalitén kan bli god även vid 1 megapixel.

Vanliga orsaker till att bilden inte blir skarp

Det kan vara många orsaker, förutom för låg upplösning, som är orsak till att bilderna inte blir skarpa.

Om färgerna på bilden avviker mycket mot verkligheten kan orsaken vara hur vitbalansen är inställd på kameran. Vitbalansen är ställbar i många av dagens digitalkameror. Ställ vitbalansen på "auto" varvid vitbalansen normalt blir bra. En annan orsak till felaktiga färger på bilden kan vara att det är fel ljus. Exempelvis en underexponerad bild kan visa helt fel färger.

En annan orsak som kan försämra kvalitén på bilden är om digitalzoom utan objektiv används.


Pappersstorlek

De vanligaste storlekarna för bilder som används är 2:3 och 4:3 förhållande.

Digitala kameror ger oftast bilder i 2:3 förhållande och dessa bilder är anpassade för storlekar som 10x15 cm, 15x22 cm och 20x30 cm. Detta är ett klassiskt format och passar de flesta ramar och fotoalbum.

Kompaktkameror ger oftast bilder i 4:3 format och dessa bilder är anpassade för storlekar som 10x13 cm, 15x20 cm och 20x27 cm etc.

I många nya kameror kan man justera inställningen om man vill fotografera i 4:3 eller i 3:2 förhållande.


<< Tillbaka till startsida