Prisvärda mobilabonnemang baserat på dina telefonvanor

Med PriceRunner kan du jämföra mobilabonnemang och hitta det mest prisvärda mobilabonnemanget baserat på dina telefonvanor. Du kan behålla ditt gamla nummer.

Hur fungerar vår jämförelsetjänst för mobilabonnemang? Läs mer
Tips, svar på vanliga frågor och ett lexikon om mobilabonnemang
Vi hjälper dig på vägen

Populära mobilabonnemang och kontantkort!

Leverantör Namn Nät Surf Villkor  
Fastpris abonnemang 5 GB Tele2 Hastighet: 80 Mbit/s
Ingår: 5000 MB
Surfen ingÄr i EU.

Till butik

Mobilabonnemang 4GB 3 Hastighet: 100 Mbit/s
Ingår: 4000 MB
49 kr/mÄn i 3 mÄn.
Fria samtal och SMS/MMS.
Spara oanvÀnd data.

Till butik

Fastpris Unlimited Tele2 Hastighet: 100 Mbit/s
Ingår: 10000000 MB
ObegrÀnsad surf i Sverige.
30 GB surf i EU/EES. Fri surf i USA.

Till butik

Fria 6 GB Telia Hastighet: 100 Mbit/s
Ingår: 6000 MB
Halva priset i 3 mÄnader. EU surf ingÄr.

Till butik

Fria samtal & mess 6GB Telenor Hastighet: 80 Mbit/s
Ingår: 6000 MB
OanvÀnd mobilsurf sparas.
Surfen ingÄr inom EU.

Till butik

Fastpris 7GB Telia Hastighet: 100 Mbit/s
Ingår: 7000 MB
OanvÀnd surf sparas.
Aldrig bindningstid. Alltid fastpris.
Halva priset första mÄnaden.

Till butik

Mellan 8GB Telia Hastighet: 100 Mbit/s
Ingår: 8000 MB
4GB extra surf i 6 mÄnader.
Surfen gÀller i Sverige och EU/ESS.
BehÄll din oanvÀnda mobilsurf till nÀsta mÄnad.

Till butik

Mobil 30 GB Telenor Hastighet: 150 Mbit/s
Ingår: 30000 MB
Surfa som hemma i 41 lÀnder - nu Àven USA

Till butik

Fastpris 3GB Telia Hastighet: 100 Mbit/s
Ingår: 3000 MB
Dubbel surf i 3 mÄn.
Surfen ingÄr i EU.

Till butik

Fastpris 1GB Telenor Hastighet: 100 Mbit/s
Ingår: 1000 MB

Till butik

Mobil Komplett 2GB Telia Hastighet: 100 Mbit/s
Ingår: 2000 MB
Fri surf pÄ sociala medier.
Surfen ingÄr i EU/EES.
Ej anvÀnd surf sparas i surfpott.

Till butik

 

Tips, svar på vanliga frågor och ett lexikon om mobilabonnemang

Tips

Abonnemang för barn ? hålla kostnaderna nere
Flera tjänster man kan göra med mobilen kan kosta mycket pengar. En möjlighet för att minska risken att få höga räkningar är att spärra mobilen för olika typer av samtal, mms, sms och datatrafik.

Flera operatörer erbjuder säkerhetsåtgärder, checka med din operatör vad som erbjuds. Det kan vara bra att även skydda säkerhetskoder, så att barnet inte kan öppna dessa utan din tillåtelse, inkluderande dina bankkoder för köp av tilläggsdata eller köp via exempelvis appar.Hur kan jag sänka mina mobilabonnemangskostnader
Varje år de senaste 10 åren har det blivit billigare att ringa.

Därför skall man inte behålla samma abonnemang för länge, det blir billigare om man byter abonnemang ofta.

När du skall finna det abonnemang som är billigast, använd en prisjämförelse. För att få säkraste resultatet vad som blir billigast, fyll i så många uppgifter som möjligt om hur mycket du ringer och surfar.Vanliga frågor

Kan person under 18 år köpa mobil och teckna abonnemang?
Grundregeln är att en person under 18 år inte kan teckna avtal. Undantag finns, bl.a. om förmyndarens ger samtycke att avtalet tecknas eller om personen handlar för kontanta pengar. Det innebär att en inte myndig person kan köpa en telefon men inte teckna ett löpande abonnemang. Den som säljer en produkt eller tjänst skall därför vara uppmärksam på personens ålder och vilken typ av tjänst det gäller.Måste jag registrera kontantkortet för betaltjänster?
Regler inom EU säger att mobiloperatörer ska veta vem som gör betalningar med sin mobiltelefon. Mobiloperatörerna får därför inte låta sina kunder använda tjänsterna anonymt. Anledningen till dessa regler är huvudsakligen att försöka förhindra ekonomisk brottslighet. Tjänster som berörs är exempelvis inköp via mobilen. De som använder denna typ av betaltjänster måste därför registrera sitt kontantkort hos sin mobiloperatör före det kan användas för betalning. Finansinspektionen är tillsynsmyndighet för dessa tjänster.Vad är skillnaden mellan 2G och 3G?
Den största skillnaden mellan mobilnäten 2G (GSM) och 3G (UMTS) är överföringshastigheten. 3G har en mycket högre överföringshastighet, cirka 40 gånger snabbare med 3G. Det innebär att man med 3G-enheter även kan använda avancerade tjänster som ?streama? musik och filmer och titta på tv i mobilen.Vad är skillnaden mellan 3G och 4G?
Med 4G-nätet kan man få en mycket högre överföringshastighet än med 3G. Ett annat mål med 4G är att kunna använda ett nät för flera olika typer av tjänster samtidigt, exempelvis högupplöst digital-tv och datakommunikation.Kan jag behålla samma nummer när jag byter abonnemang?
Ja, efter en lagändring år 1999 så bestämdes att man kan byta operatör och behålla sitt gamla mobilnummer. Härigenom kan du byta till den operatör som har de lägsta priserna och bästa tjänsterna och samtidigt behålla ditt gamla nummer.Hur kan mina mobiltelefonkostnader bli lägre?
Kostnaderna för telefoni sjunker för varje år, varför de som behåller ett gammalt abonnemang betalar mer än vad de skulle behöva. Stora besparingar kan också göras genom att välja ett abonnemang som är anpassat efter det ringmönster man har, väljer man fel abonnemang kan kostnaderna vara flera hundra procent mer än billigaste abonnemanget. I databasen på Pricerunner finns 1000-tals uppgifter om operatörernas mobilabonnemang inlagda. När du klickar på beräkna, så beräknar ett program ut vilka abonnemang och kontantkort som ger dig de lägsta priserna. Ju fler uppgifter du ger oss, exempelvis hur många SMS du skickar, hur mycket du surfar etc, desto exaktare blir beräkningen av vilket abonnemang som blir billigast. Vår målsättning är att jämföra samtliga abonnemang. Får vi information att något abonnemang saknas, lägger vi till det.Har det någon betydelse vilken operatör jag väljer?
Det skiljer bl.a. i framkomlighet och täckning mellan operatörerna. Är du osäker så se på operatörernas webb-sida var det finns täckning och du kan även kontakta operatören före du väljer att byta operatör.

Kan jag säga upp mitt nuvarande abonnemang trots att det är bindningstid kvar och byta till annan operatör?
Ja. För många blir totalkostnaden lägre om de byter operatör och ringer för lägre kostnad hos den nye operatören samtidigt som de betalar den fasta avgiften till den gamla operatören fram till bindningstidens slut. Jämför hur mycket pengar du sparar på att byta operatör och jämför summan du sparar mot den fasta avgiften hos din gamle operatör.Får jag byta kontantkort och prepaid kort från en operatör till en annan och behålla mitt nummer?
Ja, men du måste först registrera dig hos din nuvarande operatör eftersom han inte vet vem du är och vilket nummer som skall flyttas över. Operatören behöver normalt personnummer, PUK-kod och/eller SIM-kortsnummer. Innan du byter abonnemang så bör du kontrollera om du har pengar kvar att ringa för eftersom dessa pengar inte går att flytta över till ditt nya abonnemang och om din mobiltelefon är spärrad att användas till andra abonnemang än för nuvarande operatör.Vad är SIM-lock?
Med SIM-lock menas att operatören har låst telefonen så att man inte kan ringa med någon annan operatör. Skall man låsa upp en telefon som har SIM-lock så att den fungerar med andra SIM-kort så måste man betala en avgift till operatören.Får alla byta abonnemang till annan operatör?
Ja, alla som har mobilabonnemang och är betalningsansvariga för detta. Operatören har dock rätt att neka att ta emot nya kunder. Normalt är detta inget problem men ibland kan operatören besluta att inte ta emot en kund p.g.a. exempelvis betalningssvårigheter. I det fall att operatören inte tar emot en person eller företag som ny kund så har du kvar ditt nuvarande abonnemang.Vad skall man tänka på om man skall surfa utomlands?
Vid surfande utomlands gäller inte operatörernas maxtaxa eller fasta månadsavgifter, varför det kan bli extremt dyrt att surfa. På operatörernas hemsidor finns normalt information om vad det kostar att surfa i olika länder.

Lexikon

2G ? GSM
2G är ett annat namn för GSM, som är en förkortning för "Global System for Mobile Communication". Namnet 2G är ett samlingsnamn för det som populärt kallas andra generationens mobiltelefonsystem. I många länder, bl.a. i Sverige och Europa, är GSM-nätet det vanligaste mobilnätet. I GSM-nätet ges möjlighet att prata, sända och ta emot data och ta emot fax. I många länder kompletteras GSM-nätet med andra mobilnät som UMTS.


3G ? UMTS
3G är ett annat namn för UMTS. UMTS är en förkortning för ?Universal Mobile Telephone System?. 3G är ett samlingsnamn för tredje generationens mobila kommunikation. Detta system används för tal och datatrafik, så kallat trådlöst bredband. En telefon med 3G går automatiskt över till nätverket GSM när täckning saknas, mobilen fungerar då som en vanlig GSM-telefon. När detta sker kan vissa funktioner sluta fungera som är speciella för 3G och inte fungerar i GSM-nätet. En teoretisk överföringshastighet för Turbo 3G är upp till 7 Mbit/s.


4G
Med 4G menar man den fjärde generationens mobilkommunikation. Med 4G erhålls betydligt högre överföringshastigheter än med äldre system, den teoretiska överföringshastigheten är upp till 100 Mbit/sek.


Abonnemang
Abonnemang innebär ett avtal som görs med en operatör att kunna använda operatörens tjänster under en viss tid eller tillsvidare. Hur betalningen skall gå till kan variera, det kan exempelvis vara en fast kostnad per dag, vecka eller månad, eller avgifter som påverkas av hur mycket du använder tjänsterna.


EDGE
För att kunna erbjuda högre överföringshastigheter i befintligt GSM (2G) nät, kan operatörerna uppgradera systemet med EDGE. Överföringshastigheten med EDGE kan bli runt 380 kbit/s.Kontantkort
Ett kontantkort innebär att man förskottsbetalar ett belopp som kan användas för tjänster som operatören erbjuder. Hur kortet ?fylls på? varierar, vanligaste sätten är vanligast är via internet- eller telefonbanken, kontokort eller värdebevis. Man betalar en summa för användning under en dag, vecka eller månad, varför man inte får några räkningar.


Nät
Vid användning av mobil eller mobilt bredband är man uppkopplad via mobilnätet. Överföringen av information kan ske via olika tekniker. Det finns fyra olika nät för mobilkommunikation i Sverige: GSM (2G), UMTS (3G), CDMA450 (3G) och 4G.


Operatör
Den leverantör som handhar ditt abonnemang eller kontantkort och ansvarar mot dig att ditt mobilabonnemang fungerar.


SIM-kort
Med SIM-lock menas att operatören har låst telefonen så att man inte kan ringa med någon annan operatör. Skall man låsa upp en telefon som har SIM-lock så att den fungerar med andra SIM-kort så måste man betala en avgift till operatören.


Täckningskarta mobilt
Här avser operatörerna en karta som visar var någonstans man normalt har kan använda sin mobiltelefon. De flesta operatörer har en sådan karta på sin hemsida. Observera ger inte någon garanti att mobiltelefonen fungerar inom det område där kartan visar att täckning skall finnas.Öppningsavgift
Den startavgift som operatören tar av dig när du ringer upp någon. Denna avgift är mindre vanlig idag mot för några år sedan